Groene Wissel Oosterbeek (ruim 17 km)

Met een paar mooie dagen in het vooruitzicht, nam manlief een dag vrij en besloten we een mooie herfstwandeling te gaan maken. Op de site www.frankwandelt.nl vond ik de 5 herfstwandelingen die hij het mooist vond. Daaruit kozen we de Groene Wissel Oosterbeek van 17 km. De routebeschrijving en een GPS-bestand kun je gratis downloaden via WandelZoekPagina.

Vanaf station Oosterbeek loop je langs kapitale huizen een stuk door de bebouwde kom. Verderop loop je vooral over (vaak onverharde) wandelpaden en landwegen. Heerlijk om zoveel kilometers ongestoord en in stilte te kunnen wandelen!

Het is zeker een zeer mooie wandeling. De herfstkleuren beginnen al aardig door te komen en ook wat paddenstoelen lieten zich zien.
Je loopt door bossen en door uiterwaarden en over landgoederen Mariëndaal,Warnsborn en Lichtenbeek. Je kunt genieten volop van mooie vergezichten.


De Groene Bedstee is al in 1865 aangelegd.
De dames van het landgoed maakten er
hun wandeling onder het bladerdak,
zodat hun huid blank bleef.
Midden in de Bedstee staat een bankje
bij een lindeboom.








De Groene Bedstee bij landgoed Mariënhaven deed ons denken aan de "Dark Hedges" in Noord-Ierland (oftewel "King's Road uit Games of Thrones). Vorig jaar zagen we die toeristische trekpleister in Noord-Ierland, vandaag staat de kleine, bescheiden Hollandse versie op het programma. Gelukkig is het hier veel rustiger dan bij de grote Noord-Ierse variant, waar busladingen tegelijk aankwamen. Hier lopen we helemaal alleen door de 400 meter lange beukenhaag.


Aan de binnenkant van de tunnel groeien nauwelijks
bladeren omdat het daar zo donker is.
Hierdoor zie je wel heel mooi de structuur van de beuken.
Een Hollandse King's Road!
Al snel na de Groene Bedstee loop je over een schitterende laan met beuken. Kijk ook eens achterom!








Een bankje op een mooie plek. Even tijd voor een lunch en even
genieten van de rust en de stilte.



















Als je terug bent bij Oosterbeek, kom je nog langs de Airborne begraafplaats. Indrukwekkend om daar even overheen te lopen en stil te staan bij al die levens van jonge mannen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. 1754 militairen zijn er begraven, de meeste omgekomen rondom de Slag om Arnhem die in september 1944 plaatsvond.

Kortom: een schitterende, gevarieerde wandeling. Een pittige wandeling staat op de site van Frank. En inderdaad: regelmatig moet je wat kleine klimmetjes doen. Maar hé, als je net op La Palma bent geweest, dan stellen die niet zoveel voor en wij vonden dat "pittig" dus wel meevallen.
Aan het eind stond had onze GPS bijna 18 km gemeten (incl. zo'n 2 à 300 meter aan/uitlooproute).

Reacties