Groene wissel Posbank en de Onzalige Bossen (16 km)

Met de heide volop in bloei, stond een wandeling over de Posbank hoog op ons verlanglijstje. Twee keer eerder trokken we erop uit. Twee weken geleden gooide lange file op de A12 met vertragingen tot 1,5 uur roet in het eten en besloten we richting de duinen bij Oostvoorne te gaan. 
En vorig weekend waren het temperaturen tot 33 graden in het binnenland, waardoor we bij de Amsterdamse Waterleiding Duinen zijn gaan wandelen (zie mijn blog van 27 augustus).

Maar drie maal is gelukkig scheepsrecht!

Met een mooie dag in het verschiet, vertrokken we redelijk op tijd richting Rheden, waar bij het station een Groene Wissel-wandeling start. Een link naar de wandeling vind je onderaan deze blog.

De Posbank is eigenlijk een halfronde bank die als monument op 90 meter boven NAP een mooi uitzicht geeft over de heidevelden. Vernoemd naar dhr. Pos, oud-voorzitter van de ANWB.
Het heideveld zelf heet eigenlijk het Herikhuizerveld, maar in de volksmond heet dit dus tegenwoordig ook vaak de Posbank. Het gebied is van Natuurmonumenten.

De Onzalige Bossen vallen net als de Posbank onder Nationaal Park Veluwezoom.
Wat moet je je voorstellen bij "onzalige bossen" vroeg ik me af toen ik over deze wandeling las. Helemaal duidelijk is de herkomst van de naam niet. Het zou kunnen komen van het oud-Nederlandse "on-saelig" wat armzalig betekent. De grond was erg arm en niet geschikt voor landbouw.
Al na ca. een kwartier wandelen hadden wij dit uitzicht.
Maar de herkomst kan ook uit de 17e eeuw komen, toen alles in de gemeente Rheden van de familie Sadelhoff was behalve.... deze bossen. Die waren namelijk eigendom van de prinsen van Oranje. Het gebied werd toen de "on-Sadelhoffse bossen" genoemd. Het zou dus kunnen dat dat later verbasterd is naar "onzalige bossen."

Bij nader inzien blijken we de route andersom gelopen te hebben dan de routebeschrijving. Komt omdat we alleen het GPX-bestand hebben gebruikt.
Betoverend mooi: een bedauwd web tussen de heidestruiken. 

Na de heide voerde de wandeling door schitterende bossen. Om vervolgens weer in heide over te gaan.

Bij paviljoen de Posbank (met meer dan de helft van de kilometers al in de benen - let op dat wij hem dus andersom hebben gelopen!) genoten we van een kop soep. Ook een mooi moment voor een sanitaire stop, want je komt niet veel mogelijkheden daarvoor tegen.
Velden en heuvels vol met bloeiende heide.

Na Paviljoen De Posbank kwam het mooiste stuk van de wandeling:
dwars tussen de heide door en over zandverstuivingen.
Soms erg smalle paadjes waar je het heide langs je benen schuurt.

Je wordt toch blij van dit soort paadjes?
... En van dit soort uitzichten?










Best een pittige wandeling omdat je soms stukken door mul zand loopt en
soms ook flink moet klimmen (voor Nederlandse begrippen).
Tip: soms zijn langs de zijkanten smalle voetpaadjes tussen het heide
waar de ondergrond steviger is en het dus gemakkelijker loopt.


Na het Herikhuizerveld ging er nog een flink stuk door de bossen.

Wat een schitterende wandeling! Vooral het stuk rondom de Posbank was adembenemend mooi. (90 tot 95% ging over onverharde paden, waar wij altijd erg blij van worden.
Van alle wandelingen die wij in Nederland maakten, staat deze Groene Wissel zeer hoog in ons favorietenlijstje. Misschien zelfs wel de mooiste!

Ben je na het lezen van mijn blog enthousiast geworden over deze wandeling: je kunt een routebeschrijving, wandelkaart en ook het GPX-bestand downloaden via Wandelzoekpagina.
DOEN! Het is een pittige wandeling, maar zeker in de tijd dat de heide bloeit zeer de moeite waard.

Reacties